Arduino nedir?

XCoDeX

Üye
Katılım
28 Kasım 2017
Mesajlar
370
Tepkime puanı
8
Puanları
19
Arduino bir G/Ç (I/O) kartı ve Processing/Wiring dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamından oluşan bir fiziksel programlama platformudur. Arduino tek başına çalışan interaktif nesneler geliştirmek için kullanılabileceği gibi bilgisayar üzerinde çalışan yazılımlara da (Macromedia Flash, Processing, Max/MSP, Pure Data, SuperCollider gibi) bağlanabilir. Hazır üretilmiş kartlar satın alınabilir veya kendileri üretmek isteyenler için donanım tasarımı ile ilgili bilgiler mevcuttur.



Donanım



Arduino Açık kaynak donanım'dır. Donanım referans tasarımları Creative Commons Attribution Share-Alike 2.5 lisansı altında dağıtılır ve Arduino web sitesinde mevcuttur. Donanımın bazı sürümleri için düzen ve üretim dosyaları da mevcuttur.

Arduino kartları bir Atmel AVR mikrodenetleyici (Eski kartlarda ATmega8 veya ATmega168, yenilerinde ATmega328 ya da ATmega4809) ve programlama ve diğer devrelere bağlantı için gerekli yan elemanlardan oluşur. Her kartta en azından bir 5 voltluk lineer regülatör ve bir 16 MHz kristal osilator (bazılarında seramik rezonatör) bulunur. Mikrodenetleyiciye önceden bir bootloader programı yazılı olduğundan programlama için harici bir programlayıcıya ihtiyaç duyulmaz.


RS-232 seri arayüzü (sol üst) ve Atmel ATmega8 mikro denetleyici çipi (siyah, sağ alt) ile erken bir Arduino kartı; 14 sayısal G/Ç pimi üstte, 6 analog giriş pimi sağ altta ve güç konnektörü sol alttadır.
Arduino mikrodenetleyicileri, programların çip üzerindeki flash belleğe yüklenmesini kolaylaştıran bir önyükleyici ile önceden programlanmıştır. Arduino Uno'nun varsayılan önyükleyicisi Optiboot önyükleyicisidir. Başka bir bilgisayara seri bağlantı yoluyla bağlanarak kartlara program kodu yüklenir. Bazı seri Arduino kartlarının RS-232 mantık seviyeleri ve transistör–transistör mantığı (TTL) seviye sinyalleri arasında dönüştürme için seviye değiştirici devreleri vardır. Mevcut Arduino kartları, FTDI FT232 gibi USB'den seriye adaptör çipleri kullanılarak uygulanan Evrensel Seri Veri Yolu (USB) aracılığıyla programlanır. Daha sonraki model Uno kartları gibi bazı kartlar FTDI çipini, kendi “Sistem içi programlama(ICSP)” başlığı aracılığıyla yeniden programlanabilen USB'den seriye bellenim (ingilizce:firmware) içeren ayrı bir AVR çipiyle değiştirir. Arduino Mini ve resmi olmayan Boarduino gibi diğer çeşitler, ayrılabilir USB'den seriye adaptör kartı veya kablosu, Bluetooth veya başka yöntemleri kullanır. Geleneksel mikrodenetleyici araçlarıyla kullanıldığında Arduino IDE yerine standart AVR sistem içi programlama (ISP) kullanılır.


I/O konum açıklamalarıyla birlikte resmi Arduino Uno R2 kartı
Arduino kartı, diğer devreler tarafından kullanılmak üzere mikrodenetleyicinin I/O pinlerinin çoğuna sahiptir. Diecimila, Duemilanove, Duemilanove ve mevcut Uno ‘da altısı darbe genişlik modülasyonlu sinyaller üretebilen 14 dijital I/O pini ve altı dijital I/O pini olarak da kullanılabilen altı analog giriş vardır. Bu pinler, 0.1 inçlik (2,54 mm) dişi başlıklarla kartın üstündedir. Çeşitli eklenti uygulama kartları da ticari olarak bulunur. Arduino Nano ve Arduino uyumlu Bare Bones kartı ve Boarduino kartları, kartın alt tarafında lehimsiz breadboard‘lara takılabilen erkek başlık pinleri sağlayabilir.
 

Benzer konular

Üst
AdBlock tespit edildi!

Anlıyoruz, ama..

Sitemizin devamlılığı için reklam gelirlerine ihtiyacımız var. Lütfen reklam engelleyicinizi devre dışı bırakın veya sitemizi beyaz listeye ekleyin. Teşekkürler!.. Gezegen Forum yönetimi.

AdBlock'u devre dışı bıraktım.